Τι είναι ο βιοκλιματικός σχεδιασμός "πράσινων" κτιρίων

Με τον όρο "βιοκλιματικός" περιγράφεται ο σχεδιασμός ο οποίος λαμβάνοντας υπόψη το τοπικό κλίμα, επιδιώκει την επίτευξη των βέλτιστων συνθηκών εσωτερικής άνεσης, με την αξιοποίηση των διαθέσιμων φυσικών πηγών και την ελάχιστη κατανάλωση ενέργειας.
Βασικές τεχνικές του βιοκλιματικού σχεδιασμού αποτελούν η θερμική προστασία του κτιριακού κελύφους, τα παθητικά ηλιακά συστήματα θέρμανσης - δροσισμού και τα συστήματα φυσικού φωτισμού.

Γιατί ο βιοκλιματικός σχεδιασμός είναι σημαντικός

Τα βασικά αίτια που οδήγησαν στην ανάγκη του βιοκλιματικού σχεδιασμού κτιρίων είναι :

• Η αλλαγή του κλίματος,
• η εξάντληση του όζοντος,
• η μείωση της βιοποικιλότητας,
• η αποδάσωση,
• η ενεργειακή κρίση
• και ο περιορισμός των διαθέσιμων φυσικών πόρων λόγω υπερκατανάλωσής τους,

Όλα αυτά αποτελούν πλέον βασικές απειλές που διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία ολόκληρου του πλανήτη και έχουν άμεσο αντίκτυπο στην καθημερινή ζωή κάθε ανθρώπου αλλά και στο περιβάλλον.

Παραδείγματα εφαρμογής βιοκλιματικού σχεδιασμού

Βραβευμένο Βιοκλιματικό Κτίριο Γραφείων

Πρόσφατο παράδειγμα βιοκλιματικού σχεδιασμού είναι το σύγχρονο "πράσινο" κτίριο γραφείων που ολοκληρώθηκε η ανέγερσή του το 2021. Πρόκειται για ένα πολυώροφο βιοκλιματικό κτίριο γραφείων, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, που σχεδιάστηκε από το γραφείο μας και πιστοποιήθηκε σύμφωνα με τα πρότυπα LEED στην βαθμίδα LEED Gold.

Το νέο επταώροφο βιοκλιματικό κτίριο, συνολικού εμβαδού 6.900 μ2 κατασκευάστηκε στην Λ. Αλεξάνδρας 119 στην περιοχή Αμπελόκηπων του Δήμου Αθηναίων. Περιλαμβάνει γραφεία και χώρους διαλέξεων, καθώς και χώρο στάθμευσης σε τρία υπόγεια επίπεδα, εμβαδού 2700τμ.
Ιδιαίτερη προσοχή έχει δοθεί στη μορφή και τη χωροθέτηση του νέου κτιρίου, ώστε αφενός να εντάσσεται αρμονικά στο υπάρχον δομημένο περιβάλλον και στη γεωμορφολογία της περιοχής και αφετέρου να ξεχωρίζει. Το βασικό στοιχείο της μορφολογικής λύσης που επιλέχθηκε είναι η χρήση διάτρητων πάνελ σάντουιτς από αλουμίνιο, στο χρώμα του οξειδωμένου χαλκού. Τα πάνελ λειτουργούν ως σκίαστρα στην κύρια όψη που έχει νότιο προσανατολισμό και στις πίσω όψεις, που οι απαιτήσεις για σκίαση είναι μικρότερες, εμφανίζονται ως ‘’στηθαία’’ ολοκληρώνοντας αισθητικά το σύνολο του κτιρίου.

Η εταιρεία Κλέαρχος Μαλέας Αρχιτέκτονες Ο.Ε έχει μακρόχρονη εμπειρία στον σχεδιασμό κτιρίων, την ανακατασκευή υπαρχόντων αλλά και την αναπαλαίωση ιστορικών κτισμάτων.

  Καταφύγιο για ορειβάτες στα Ιμαλάϊα, Νεπάλ

  Ένα άλλο παράδειγμα βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής είναι και το καταφύγιο στα Ιμαλάια στο Νεπάλ σε διεθνή διαγωνισμό.

  Διακρίσεις στον βιοκλιματικό σχεδιασμό και την κατασκευή
  ( Sustainable design & Construction)

  Με βάση τα παραπάνω το κτίριο πιστοποιήθηκε στην ενεργειακή κλάση LEED GOLD και κέρδισε δύο βραβεία στον πρόσφατο διαγωνισμό "Aluminium in Architecture Awards 2021".

  Silver award στην κατηγορία
  Sustainable Construction

  Bronze award στην κατηγορία
  Sustainable Architecture Design

  e-genius.gr ...intelligent web software
  Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.