Συμμετοχή των A&D στον πανελλήνιο αρχιτεκτονικό διαγωνισμό ιδεών «Κέντρο αποτέφρωσης νεκρών και αποτέφρωσης οστών»

Ο αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών διοργανώθηκε από το Δήμο Πατρέων και αφορά στην κατάθεση προτάσεων για την κατασκευή Κέντρου Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών στην περιοχή ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ του Δήμου Πατρέων.

Η αρχιτεκτονική ιδέα των A&D Architects and Designers έχει ως στόχο το συνδυασμό της τελετουργίας και της ανάδειξης της ατομικής φιλοσοφικής θεώρησης για τη ζωή και το θάνατο με τη λειτουργική ιδιαιτερότητα της αποτέφρωσης. Δεσπόζουσα θέση στη σύνθεση κατέχουν το υδάτινο στοιχείο, που αγκαλιάζει το κτίριο και συμβολίζει την κάθαρση της ψυχής του νεκρού, και ο λοφίσκος με τη δυναμική κίνηση της σπείρας και το Δέντρο στην κορυφή συμβολίζει το Χρόνο, τη συνέχεια της ζωής, τις περιπλανήσεις της ψυχής και την τελική επιστροφή στο κέντρο.
Στο κτίριο γίνεται σαφής διαχωρισμός των επιμέρους λειτουργιών, τόσο χωροταξικά όσο και ογκοπλαστικά. Στη βόρεια πλευρά τοποθετούνται οι χώροι κοινού (υποδοχή, αίθουσα αναμονής, αναψυκτήριο), στο κέντρο δεσπόζει η αίθουσα τελετών και νότια βρίσκεται το αποτεφρωτήριο. Ο διαχωρισμός αντικατοπτρίζεται στην όψη, οι χώροι κοινού καλύπτονται με υαλοπετάσματα και διάτρητα πανέλα ανοίγοντας προς τον περιβάλλοντα χώρο, η αίθουσα τελετών στεγάζεται στο λευκό κεκλιμένο όγκο που ξεχωρίζει στο κέντρο, ενώ το αποτεφρωτήριο επενδύεται με κάθετες λωρίδες από σκουριασμένο χάλυβα (corten) που υποδηλώνουν τη φυσική φθορά της ύλης – σώματος. Παράλληλα, ένα τοιχείο εμφανούς σκυροδέματος διατρέχει κατά μήκος το κτίριο και τον περιβάλλοντα χώρο. Εσωτερικά διαχωρίζει τις βοηθητικές λειτουργίες και εξωτερικά λειτουργεί ως όριο στο νερό, στη βάση του οποίου μπορούν οι συγγενείς να αποθέσουν την τέφρα του νεκρού.
Η συνολική σύνθεση ακολουθεί τις αρχές της βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στον περιβάλλοντα χώρο, η φύτευση και το νερό βελτιώνουν το μικροκλίμα της περιοχής, χρησιμοποιούνται υλικά φιλικά προς το περιβάλλον και τοποθετούνται φωτοβολταϊκά στις στέγες, μειώνοντας τις ενεργειακές ανάγκες.

Title

Title

Title

e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ