2010 - Βιοκλιματική κατοικία στον Κεραμεικό

Εργασίες:
Ecoweek 2010 Workshop
Θέση: Κεραμεικός, Αθήνα
Ομάδα μελέτης: Τουμπακάρη Έλενα, Γουρδομιχάλης Βασίλης, Ζαχαράκη Ιουλία, Ηλιοπούλου Κάτια, Σπανού Κυριακή, Σταμούλη Έλενα, Τάκου Δήμητρα

Ο Προσανατολισμός του οικοπέδου είναι Νότιοδυτικός και επικρατέστεροι άνεμοι κατά τη διάρκεια του έτους Βορειοανατολικοί και Νοτιοδυτικοί. Επιλέχθηκαν παθητικά συστήματα σχεδιασμού για την λιγότερη απόδοση CO2 στο περιβάλλον.
Για την ροή των αέριων μαζών και τη δημιουργία ρευμάτων κυκλοφορίας -ανανέωσης του αέρα στο εσωτερικό του κτιρίου, δημιουργούνται πλήρη και κενά με διαπερατότητα προς την οριζόντια και κατακόρυφη ανάπτυξη του κτιριακού όγκου.
Οι λειτουργίες διανέμονται σε δύο βασικούς όγκους: ο ένας εφαπτόμενος στο ΒΑ όριο του οικοπέδου, ο δεύτερος εφαπτόμενος στο ΝΔ όριο. Μεταξύ των δύο όγκων (αλληλοτομή), δημιουργείται αίθριο καθ’ ύψος (σε τομή κωνική).
Το αίθριο βρίσκεται στο κέντρο βάρους της κατοικίας για την κατακόρυφη επικοινωνία όλων των επιπέδων του κτιρίου προσφέροντας πρόσβαση και ροή αερίων μαζών για την επίτευξη δροσισμού-αερισμού και φυσικού φωτισμού. Διευκολύνει με το σχήμα χοάνης σε τομή καθ’ ύψος την εισροή των επιθυμητών αερίων μαζών σε όλους τους κτιριακούς χώρους. Επίσης, έχει γίνει εκμετάλλευση της αδρανειακής μάζας του φέροντος οργανισμού του κτιρίου με την κατασκευή κυψελωτής διάτρητης πλάκας που μεταφέρει ομοιόμορφα κατανεμημένο θερμικό ή ψυκτικό φορτίο στο εσωτερικό του κτιρίου.
Για την βελτιστοποίηση των πράσινων χώρων στην περιοχή του Κεραμεικού εντάξαμε τον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου σε ένα ευρύτερο πλαίσιο ενοποίησης και φύτευσης όλων των ακαλύπτων που συνορεύουν με το οικόπεδο.

Φωτογραφίες

ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.