2015 - Καταφύγιο για ορειβάτες στα Ιμαλάϊα, Νεπάλ

Εργασίες:

Θέση: Ιμαλάϊα, Νεπάλ
Αρχιτκτονικός Διαγωνισμός: 2015
Αρχιτέκτονες : Κλέαρχος Μαλέας, Δομένικα Κωνσταντινίδη
Συνεργάτες: Λευτέρης Βρεττάκος, Βασίλης Φιλίππου

Η πεζοπορία είναι ένας τρόπος διαλογισμού. Μία περιοδεία μέχρι να φτάσει κάποιος στον στόχο του. Ομοίως, ο δρόμος προς την διαφώτιση γίνεται μέσα από ένα οδοιπορικό ταξίδι εμπειριών ζωής δίνοντας μας πνευματική διδασκαλία και καθοδήγηση, το οποίο θα μπορούσε να μεταφραστεί ως μία πεζοπορία, μια αναρρίχηση.
Οι ιεροί ναοί είναι οι χώροι μέσα στους οποίους κάποιος μπορεί να ηρεμήσει και να επαναφορτιστεί από την καθημερινότητα. Το καταφύγιο στο Νεπάλ αντιπροσωπεύει ένα ιερό. Ένα μέρος όπου οι πεζοπόροι θα είναι σε θέση να ξεκουραστούν, ώστε να έχουν τη δύναμη να συνεχίσουν το ταξίδι τους. Ο σχεδιασμός έχει εμπνευστεί από τις τοπικές αρχιτεκτονικές γραμμές, προσπαθώντας να δημιουργηθεί μια μυστικιστική αίσθηση στους ορειβάτες που επρόκειτο να διαμείνουν για μία νύχτα ή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το επαναλαμβανόμενο μόντουλο που χρησιμοποιείται είναι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του καταφυγίου, προκειμένου να επιτρέπει ευελιξία και λειτουργικότητα σύμφωνα με τις απαιτήσεις του χώρου, δεδομένου ότι η πρόταση θα πρέπει να εφαρμόζεται σε διάφορα σημεία κατά μήκος των μονοπατιών των Ιμαλαΐων. Με τον τρόπο αυτό το καταφύγιο αυτό θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε όλα τα μέρη της χώρας.
Φωτοβολταϊκά και μία μεγάλη ανεμογεννήτρια έχουν εγκατασταθεί για την παραγωγή ηλεκτρικού και θέρμανσης για τους χώρους, ενώ η συλλογή χιονόνερου επιτρέπει  να παρέχεται  πόσιμο και γενικής χρήσης νερό σε κάθε μόντουλο.

Φωτογραφίες

NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
NEPAL-
e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.