2014 - “Τhe Floating Gallery”

Εργασίες:

Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός: 2014
Αρχιτέκτονας: Κλέαρχος Μαλέας
Σχεδιαστές: Αμπατζής Ελευθέριος, Κωνσταντινίδη Δομένικα, Μαλέα Δάφνη

Το «Floating Gallery» είναι ένα καλλιτεχνικό ξενοδοχείο σχεδιασμένο να εμπνεύσει, αφυπνίζοντας όλες τις αισθήσεις μέσω της επαφής με διαφορετικές κοινωνίες, τόπους και δραστηριότητες. Προς τιμή των πλοίων που έφεραν το στοιχείο της ζωής «νερό» σε όλα τα ελληνικά νησιά, αλλά βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των αφαλατώσεων, το ξενοδοχείο ζωντανεύει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο Υδροφόρο πλοίο.

Η δομή του ξενοδοχείου παρομοιάζεται με ένα ζωντανό κοραλλιογενή οργανισμό ενσωματωμένο στο σκαρί του, μετατρέποντας το σε αγγελιαφόρο συνδέοντας τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Τα δύο χαμηλότερα επίπεδα του πλοίου φιλοξενούν 15 καλλιτεχνικά στούντιο σχεδιασμένα έτσι ώστε ανά δύο στούντιο να υπάρχει η δυνατότητα ένωσης με σκοπό τη συνεργασία.

Στο κατάστρωμα, ένας μακρύς διάδρομος συνδέει τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου μέσω ενός περιπάτου ξεκινώντας από τον χώρο υποδοχής, διασχίζοντας το cafe bistro, τον κήπο, την γκαλερί και καταλήγοντας στη βιβλιοθήκη.

Δύο πολυχώροι που μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους έχουν σχεδιαστεί στον πρώτο όροφο, πάνω από το κατάστρωμα, έτσι ώστε να παντρεύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά φάσματα. Το τελευταίο επίπεδο απομονωμένο μακριά από κάθε δημόσια δραστηριότητα στεγάζει ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για διαλογισμό και χαλάρωση.

Η δυνατότητα εισόδου στα καλλιτεχνικά στούντιο βρίσκεται στο πίσω μέρος του καταστρώματος, ενώ οι χώροι του προσωπικού βρίσκονται στην πρύμνη του πλοίου.

Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την καινούργια κατασκευή είναι ατσάλι, σίδερο, ξύλο και γυαλί ενώ τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Υποστηρίζοντας την πράσινη αρχιτεκτονική, διαφανή φωτοβολταϊκά γυαλιά και ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί στο δώμα, ενώ SDF δάπεδα έχουν τοποθετηθεί στους πολυχώρους, για την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων.
Ακολουθώντας την έννοια του «Slow Food», το ξενοδοχείο προσφέρει μόνο τοπική κουζίνα και προϊόντα του εκάστοτε σταθμού του, όπως και λαχανικά από τον κήπο του. 

Φωτογραφίες

e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.