2019 - Κέντρο Αποτέφρωσης Νεκρών και Αποτέφρωσης Οστών στην Πάτρα

Περιγραφή:

Θέση: περιοχής ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ Δήμου Πατρέων
Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός: 2019

Στην περιοχή ΒΙΠΑ-ΒΙΟΠΑ του Δήμου Πατρέων, σε μία έκταση 10,4 στρεμμάτων, μία ιδέα για ένα κτίριο παίρνει μορφή, για να συνοδεύσει με σεβασμό μία ιδιαίτερη, σκληρή, αλλά και αναπόφευκτη στιγμή της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η αρχιτεκτονική ιδέα έχει ως στόχο την ανάδειξη του δικαιώματος της θρησκευτικής ελευθερίας και της ατομικής φιλοσοφικής θεώρησης για τη ζωή και το θάνατο. Δεσπόζουσα θέση στη σύνθεση κατέχουν το υδάτινο στοιχείο, που αγκαλιάζει το κτήριο και συμβολίζει την κάθαρση της ψυχής του νεκρού, και ο λοφίσκος με κυρίαρχο το Δέντρο στην κορυφή, που με τη δυναμική κίνηση της σπείρας συμβολίζει το Χρόνο, τη συνέχεια της ζωής, τις περιπλανήσεις της ψυχής και την τελική επιστροφή στο κέντρο.

Ο σχεδιασμός του κτιρίου συνδυάζει τη χρηστικότητα που απορρέει από τη λειτουργική ιδιαιτερότητα της αποτέφρωσης με την τελετουργία και βασίζεται στις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στον περιβάλλοντα χώρο δημιουργείται ένας πνεύμονας πρασίνου με φύτευση δέντρων και φυτών ανθεκτικών στο κλίμα της περιοχής, διαμορφώνοντας ένα φυσικό οπτικό φράγμα με τη γύρω περιοχή και ευνοώντας τις κατάλληλες συνθήκες περισυλλογής και πένθους. Το νερό, εκτός από τις κατευναστικές του ιδιότητες, χρησιμεύει για το δροσισμό αλλά και την εφεδρική πυροπροστασία του κτιρίου. Τα κύρια υλικά του κτιρίου είναι το μπετόν, το γυαλί και το σκουριασμένο μέταλλο του καυστήρα που υποδηλώνει το φθαρτό της ζωής. Παράλληλα, στο εσωτερικό χρησιμοποιούνται υλικά ανακυκλώσιμα, φιλικά προς το περιβάλλον, φυτεύονται τα δώματα και τοποθετούνται φωτοβολταϊκά στις στέγες του, με στόχο το περιορισμό στο ελάχιστο της εκπομπής ρύπων και την βελτίωση του μικροκλίματος της περιοχής.

Η κτιριακή σύνθεση αποτελείται από χώρους όπως είναι η Υποδοχή, τα Γραφεία Προσωπικού, το Αποτεφρωτήριο, η Αίθουσα Τελετών, το Αναψυκτήριο, καθώς και άλλους Βοηθητικούς και Η/Μ χώρους. Η αίθουσα των τελετών, η οποία βρίσκεται στον ψηλότερο όγκο του κτιρίου, παραπέμπει στην ιδέα της ανάτασης του νεκρού κατά τη διάρκεια του αποχαιρετισμού, ενώ το Αναψυκτήριο με θέα προς το νερό, έχει ως στόχο να καταπραΰνει την επίπονη αίσθηση του αποχωρισμού.

Φωτογραφίες

.masterplan
.crematorium view lofos
.crematorium view 1a
.crematorium parking view 1a
.crematorium night
.ceremony cam
.Reception cam
.Reception cam
e-genius.gr ...intelligent web software
Τα cookies μας διευκολύνουν να σας παρέχουμε τις υπηρεσίες μας. Με τη χρήση των υπηρεσιών μας επιτρέπετε να χρησιμοποιούμε cookies.
Περισσότερα Συμφωνώ Διαφωνώ