Συμμετοχή της Adarch στο διεθνή διαγωνισμό “Inspiration Hotel 2015”

4 Αυγούστου 2015

Για αυτό τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό, η ΟPENGAP ζήτησε από τους συμμετέχοντες να φανταστούν ένα χώρο για καλλιτεχνική και πνευματική έμπνευση, δεδομένου ότι υπάρχει ανάγκη στην εποχή μας, λόγω των γρήγορων ρυθμών της αστικής ζωής, χώροι που να προμοτάρουν τη συγκέντρωση, την καλλιτεχνική έμπνευση και το διαλογισμό.

Η Adarch συμμετείχε με το έργο «Floating Gallery» σχεδιάζοντας ένα καλλιτεχνικό ξενοδοχείο με σκοπό να εμπνεύσει και να αφυπνίσει όλες τις αισθήσεις ενός καλλιτέχνη μέσω της επαφής με διαφορετικές κοινωνίες, τόπους και δραστηριότητες. Προς τιμή των πλοίων που έφεραν το στοιχείο της ζωής «νερό» σε όλα τα ελληνικά νησιά, αλλά βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των αφαλατώσεων, το ξενοδοχείο ζωντανεύει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο Υδροφόρο πλοίο.

Ξενοδοχείο “The Floating Gallery”

Υπεύθυνος: Κλέαρχος Μαλέας (Αρχιτέκτων), Σχεδιαστές: Αμπατζής Ελευθέριος, Κωνσταντινίδη Δομένικα, Μαλέα Δάφνη

Ξενοδοχείο & χώρος έμπνευσης για καλλιτέχνες

Το «Floating Gallery» είναι ένα καλλιτεχνικό ξενοδοχείο σχεδιασμένο να εμπνεύσει, αφυπνίζοντας όλες τις αισθήσεις μέσω της επαφής με διαφορετικές κοινωνίες, τόπους και δραστηριότητες. Προς τιμή των πλοίων που έφεραν το στοιχείο της ζωής «νερό» σε όλα τα ελληνικά νησιά, αλλά βρίσκονται υπό εξαφάνιση λόγω των αφαλατώσεων, το ξενοδοχείο ζωντανεύει μέσα σε ένα εγκαταλελειμμένο Υδροφόρο πλοίο. Η δομή του ξενοδοχείου παρομοιάζεται με ένα ζωντανό κοραλλιογεννή οργανισμό ενσωματωμένο στο σκαρί του, μετατρέποντας το σε αγγελιαφόρο συνδέοντας τα νησιά και την ηπειρωτική χώρα μέσω του πολιτισμού και της τέχνης. Tα δύο χαμηλότερα επίπεδα του πλοίου φιλοξενούν 15 καλλιτεχνικά στούντιο σχεδιασμένα έτσι ώστε ανά δύο στούντιο να υπάρχει η δυνατότητα ένωσης με σκοπό τη συνεργασία. Στο κατάστρωμα, ένας μακρύς διάδρομος συνδέει τους κοινόχρηστους χώρους του πλοίου μέσω ενός περιπάτου ξεκινώντας από τον χώρο υποδοχής, διασχίζοντας το cafe bistro, τον κήπο, την γκαλερί και καταλήγοντας στη βιβλιοθήκη. Δύο πολυχώροι που μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους έχουν σχεδιαστεί στον πρώτο όροφο, πάνω από το κατάστρωμα, έτσι ώστε να παντρεύουν διαφορετικά καλλιτεχνικά φάσματα. Το τελευταίο επίπεδο απομονωμένο μακριά από κάθε δημόσια δραστηριότητα στεγάζει ένα χώρο ειδικά διαμορφωμένο για διαλογισμό και χαλάρωση. Η δυνατότητα εισόδου στα καλλιτεχνικά στούντιο βρίσκεται στο πίσω μέρος του καταστρώματος, ενώ οι χώροι του προσωπικού βρίσκονται στην πρύμνη του πλοίου. Τα βασικά υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την καινούργια κατασκευή είναι ατσάλι, σίδερο, ξύλο και γυαλί ενώ τα έπιπλα έχουν σχεδιαστεί από ανακυκλώσιμα υλικά. Υποστηρίζοντας την πράσινη αρχιτεκτονική, διαφανή φωτοβολταϊκά γυαλιά και ανεμογεννήτριες έχουν εγκατασταθεί στο δώμα, ενώ SDF δάπεδα έχουν τοποθετηθεί στους πολυχώρους, για την ελάχιστη κατανάλωση καυσίμων. Ακολουθώντας την έννοια του «Slow Food», το ξενοδοχείο προσφέρει μόνο τοπική κουζίνα και προϊόντα του εκάστοτε σταθμού του, όπως και λαχανικά από τον κήπο του.

Δημοσιοποίηση του έργου στο Περιοδικό “ΕΚ magazine”

e-genius.gr ...intelligent web software
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline