2010 - Bioclimatic residence in Kerameikos

Tasks:

Ecoweek 2010 Workshop
Location: Keramikos District, Athens, Greece
Designers: Toumpakari Elena, Gourdiomichalis Vasilis, Zacharaki Ioulia, Iliopoulou katia, Spanou Kyriaki, Stamouli Elena, Takou Dimitra

The orientation of the allotment is SW and the prevailing winds throughout the year are NE and SW. We chose a passive solar design system to achieve minimized emission of CO2 into the environment.

In order for the air masses to flow and for the creation of a flowing renewable system which will refresh the air in the building’s interior, plane and void masses have been created for a translucent horizontal and vertical development of the building’s volume.

The functions are delivered onto two basic volumes: the one touching the NE site’s area, the second touching the SW border. In between those two volumes (cross section) a patio has been created in a vertical direction (cone in section).

The patio has been positioned in the “heart” of the building for the vertical connection with all levels and offers flow mass’s access in order to achieve renewable ventilation and natural sunlight.

A reversed cone in vertical section enables all desirable air masses to penetrate the building. Furthermore we have developed a system that takes advantage of the concrete cellular plates of the building which uniformly deliver divided heating and cooling loans in the interior of the building. Directly next to the site given there is a big leftover space. Our strategy as far as this open space as concerned was to design a housing which does not open up towards it. Therefore we decided to create a vertical green development and more specifically to design green roofs in the last three levels.

 

Photos

ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
ECOWEEK
e-genius.gr ...intelligent web software
Cookies make it easier for us to provide you with our services. With the usage of our services you permit us to use cookies.
More information Ok Decline